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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  02/12/2021
Data da última atualização:  02/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARTINS, P. A.; PACHECO, T. F.; CAMARGO, B. R. de; MARCO, J. L. de; SALUM, T. F. C.
Afiliação:  PEDRO ALVES MARTINS, Universidade de Brasília (UnB); THALYTA FRAGA PACHECO, CNPAE; BRENDA RABELLO DE CAMARGO; JANICE LISBOA DE MARCO, Universidade de Brasília (UnB); THAIS FABIANA CHAN SALUM, CNPAE.
Título:  Solid-state fermentation production and characterization of an alkaline lipase from a newly isolated Burkholderia gladioli strain.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Preparative Biochemistry & Biotechnology, 3, p. 1-10, May 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1080/10826068.2021.1910959
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The newly isolated Burkholderia gladioli BRM58833 strain was shown to secrete an alkaline lipase highly active and stable in organic solvents. Lipase production was optimized through the cultivation of the strain by solid-state fermentation in wheat bran. The lipase extraction conditions were also optimized. T. Proteomic analysis revealed the optimized extract is composed of two esterases and three true lipases, showing a preference for long-chain substrates. The highest activity was obtained at 50 °C and pH 9. However, the extract maintained more than 50% of its maximum activity between pH 8.0 and 10.0 and throughout the whole temperature range evaluated (32?70 °C). The enzymes were inhibited by SDS, EDTA, ZnSO4 and FeCl3 and activated by FeSO4, MgCl2 and BaCl2. The lipases conserved their activity when incubated in solvents as acetonitrile, diethyl ether, n-heptane n-hexane, toluene, methanol and t-butanol. The resistance of these lipases to solvents and expressive thermostability when compared to other lipases, reveal their potential both in hydrolysis reactions and in synthesis of esters.
Thesagro:  Fermentação; Lípase.
Thesaurus Nal:  Burkholderia gladioli; Process monitoring; Solid state fermentation.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE3957 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  05/08/2021
Data da última atualização:  12/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SMIDERLE, O. J.; SOUZA, A. G.; PEDROZO, C. A.; LIMA, C. G. B.
Afiliação:  OSCAR JOSE SMIDERLE, CPAF-RR; CASSIA ANGELA PEDROZO, CPAF-RR.
Título:  Nutrient solution and substrates for 'Cedro doce' (Pochota fendleri) seedling production.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.21, n.4, p.227-231, 2017.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study assessed the effect of different substrates and addition of nutrient solution on the production of Pochota fendleri seedlings, leaf contents of macro and micronutrients and chlorophyll a and b. The experimental design was completely randomized, in a 3 x 2 factorial scheme, with four replicates. The factors were three substrates, with or without addition of nutrient solution, composing six treatments: (T1) = sand; (T2) = soil; (T3) = sand + soil (1:1); (T4) = sand + nutrient solution; (T5) = soil + nutrient solution; (T6) = sand + soil + nutrient solution. Growth characteristics (height, collar diameter, shoot dry matter, root dry matter, root/shoot ratio and total dry matter) and contents of macro- and micronutrients and chlorophyll a and b were evaluated. The use of nutrient solution reduces the time to obtain seedlings of Pochota fendleri, and it is important for proper growth and quality of seedlings. The sequence of nutritional requirement presented by Pochota fendleri seedlings in three substrates with addition of nutrient solution follows the descending order: macronutrients (N > Ca > K > Mg > P > S) and micronutrients (Fe > Mn > B > Zn > Cu).
Palavras-Chave:  Leaf contents; Morphometry forest nurseries; Sweet cedar.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224836/1/nutriente-solution.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RR16166 - 1UPCAP - DD
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